Vuelta al País Vasco

Contador wint de Ronde van het Baskenland voor de vierde keer

Alberto Contador (Tinkoff) heeft in de slottijdrit de eindzege in de Ronde van het Baskenland gepakt. Hij onttroonde leider Sergio Henao (Sky) in de race tegen de klok en pakte ook de dagzege. Voor Contador is het de vierde eindzege in het Baskenland. Louis Vervaeke is de eerste Belg in het eindklassement. Hij werd elfde.

De afsluitende tijdrit was door de pittige helling meteen na de start niet meteen voer voor echte tijdritspecialisten, wel voor de klassementsrenners. Caleb Fairly mocht de spits afbijten, maar in de plenzende regen was het een hele tijd wachten op een eerste echte richttijd.

Die kwam op naam van Adam Yates. De Brit vlamde onderweg Maxime Monfort voorbij en reed over de finish na 30'06". Zijn dichtste belager was lange tijd Jurgen Van den Broeck. De Belgische kampioen tijdrijden deed zijn driekleur zeker geen oneer. Zijn 30' 42 was uiteindelijk goed voor de elfde plek.

Toen de favorieten van het startpodium bolden, barstte de wedstrijd pas echt open. Quintana had op de top van de helling al 28 seconden voorsprong en maakte brandhout van de tijd van Yates. De dagzege leek binnen, maar dat was buiten een ontketende Contador gerekend.

De Spanjaard had zijn zinnen op de eindzege gezet en ging als een wilde tekeer op de beklimming van de dag. Hij kwam 23 seconden sneller dan Quintana boven en pakte zelfs 46 seconden op gele trui Henao.

In de afdaling moest de Spanjaard nog wel wat terrein prijsgeven, maar zijn chrono van 29'13" was goed voor de dagzege. Henao zag de bui hangen en kon zelfs met een ultieme sprint niet voorkomen dat Contador de dubbel pakte. Voor de Spanjaard is het zijn vierde eindoverwinning.