Critérium du Dauphiné

Pinot wint koninginnenrit, Froome overleeft Frans offensief

Thibaut Pinot heeft de koninginnenrit van het Critérium du Dauphiné op zak gestoken. De Fransman van FDJ sloop meteen na de start mee in een omvangrijke kopgroep. Chris Froome overleefde het Franse offensief van Bardet en Pinot en blijft leider.

Al in de eerste kilometers kregen de renners een beklimming van eerste categorie voor de wielen geschoven. Het inspireerde een kopgroep van 25 renners tot een aanval. Vervaeke, De Plus, Bakelants, Van den Broeck, Hermans en Pauwels verdedigden de Belgische eer en ook onder meer Tony Martin, Kreuziger, Teklehaimanot en Pinot hadden zin in een avontuur.

Aan de voet van de Col de la Madeleine kozen Contador en Aru het ruime sop, maar ze raakten niet tot bij de koplopers. Aru probeerde het een tweede keer en samen met Bardet kwam de Italiaan dan toch aansluiten in de afdaling.

Intussen was die kopgroep al wat uitgedund en op de voorlaatste klim kon ook Aru het tempo niet meer volgen. De Belgen hielden wel lang stand voorin, maar toen Bardet en Pinot hun kaarten op tafel gooiden, moesten hun gezellen het hoofd buigen.

De twee Fransen stoomden naar de aankomst terwijl de favorieten zich gedeisd hielden op de slotklim. Bardet en Pinot hadden allebei hun zinnen gezet op de ritzege, maar na wat gepoker moest Bardet de duimen leggen voor zijn landgenoot. De ranke Fransman blijft met lege handen achter, want Froome stelde zijn gele trui veilig met een versnelling in de laatste kilometer.

Froome begint zo als leider aan de slotrit morgen, waarin nog zes beklimmingen de renners opwachten.

Ritwinnaar Thibaut Pinot was in de wolken met zijn ritzege. "Ik kan het moeilijk geloven", vertelt hij. "Ik voelde me de afgelopen dagen niet zo goed, maar het is dan toch in orde gekomen. Vandaag voelde ik me hetzelfde, dus ik dacht niet dat ik dit kon. Bardet en ik hebben goed samengewerkt, maar ik snap niet goed wat er in de finale gebeurd is. We hadden nog beter kunnen doen, vooral voor hem. Maar het is goed dat er twee Fransen bovenaan staan."


Misschien ook interessant: