Tour de Pologne

Martinelli bezorgt Etixx-Quick Step de zege in Polen

De Ronde van Polen is begonnen met een zege voor Etixx-Quick Step. De 23-jarige Davide Martinelli kon in de slotkilometers ontsnappen uit het peloton. De Italiaan zong zijn liedje uit tot aan de streep en wordt meteen ook de eerste leider in de Ronde van Polen.

In de schaduw van de Tour startte het peloton in Radzymin aan de 73e Ronde van Polen. De eerste etappe van 135 kilometer naar Warschau vormde een aperitiefje waar onder meer Philippe Gilbert een eerste keer in de koers zijn Belgische kampioenentrui kon showen.

Het duurde niet lang voor enkele renners elkaar hadden gevonden, want na nog geen tien kilometer was de vlucht van de dag al vertrokken. De Marchi (Bmc), Fournier(FdJ), Marycz (CCC), Koch (Active-Jet), Rekita (Poolse selectie) en Williams (One Racing) ontsnapten uit het peloton en sprokkelden samen al snel een voorsprong van drie minuten bijeen.

Het peloton wou het zestal op de natte wegen richting Warschau niet al te veel ruimte gunnen en hield de voorsprong constant onder controle. Toch duurde het vrij lang tot de laatste vluchter gegrepen werd. De Marchi was vooraan de sterkste en de Italiaan kon het weerzien met het peloton dan ook uitstellen tot tien kilometer voor de aankomst.

Niets kon een massasprint in de weg te staan, ook een uitval van Maciej Paterski (CCC) niet. De sprinttreintjes van Orica en Etixx leken hun schaapjes op het droge te hebben, maar dat was buiten Davide Martinelli gerekend.

De Italiaan ontsnapte in de laatste kilometer uit zijn sprinttrein en stoofde op die manier het hele peloton een flinke peer. Ploegmaats Gaviria en Stybar werden op enkele meters tweede en vierde. Caleb Ewan reed naar een derde plaats. Martinelli mag morgen meteen de eerste leiderstrui aantrekken.


Misschien ook interessant: