Tour de France

Sterke en slimme Ivanov wint in Besançon

Photo: courtesy
Hugo Tack

Photo: courtesy
Hugo Tack

Sergej Ivanov heeft de veertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Russische kampioen van Katjoesja was de sterkste en de slimste van een kopgroep van dertien renners, waar ook Frederik Willems in zat. George Hincapie had even uitzicht op de gele trui, maar AG2R redde de leiderstrui van Rinaldo Nocentini.


Net als de voorbije dagen kregen vluchters een vrijgeleide na een snelle aanhef. Het peloton gaf dertien renners, onder wie de Belg Willems en de sprinters Bennati en Ciolek, enkele minuten bonus.
Pechvogel van de dag was Jens Voigt, die in de kopgroep lek reed. De Duitser kreeg een wiel van de neutrale wagen, maar zijn rem sleepte tegen zijn wiel. Voigt maakte zich dan ook boos op de mecanicien.

Ook AG2R en Astana, na topoverleg tussen Contador en Bruyneel, lieten begaan en zo reed Hincapie, een goeie vriend van Armstrong, plots virtueel in de gele trui.

Maar in de laatste dertig kilometer vond AG2R, de ploeg van geletruidrager Nocentini, het welletjes. De Franse ploeg verkleinde de kloof met de vluchters, zodat de Italiaan leider bleef.

Wie hoopte op de eerste Belgische ritzege kwam bedrogen uit, want Willems moest bij de eerste versnelling afhaken. Na de eerste schermutselingen, sloop Ivanov in zijn bekende stijl weg.

Achter Ivanov was er geen goeie samenwerking, een poging van Roulston en Timmer leverde niets op. Na Ivanov eindigde de Ierse kampioen Roche als tweede. Willems eindigde op meer dan drie minuten als twaalfde.


Misschien ook interessant: