Nys: 'Een medaille is wellicht te hoog gegrepen'

Photo: courtesy
Hugo Tack

Photo: courtesy
Hugo Tack

Zaterdagochtend vindt in Canberra het WK mountainbike plaats. Sven Nys won brons op het EK en start dus met ambitie. "Elke plaats in de top tien is een succes", zegt hij aan Sporza. "Het gevoel is goed, maar de twijfel is er altijd."

"Ik heb een aantal dagen serieus last gehad van de jetlag: hoofdpijn, geen honger, slecht slapen, ... Maar nu is dat voorbij. Het was de moeite waard om zo vroeg naar Australië te reizen."

"Het gevoel is goed, maar de twijfel is er altijd. Dit is niet vergelijkbaar met een veldrit, waar je je conditie beter kunt afmeten. Maar mijn conditie is nu beter dan op het EK", zegt Nys.

Nys' EK-brons schept wel verwachtingen, maar dat schrikt hem niet af. "Ik leg ook op mezelf druk. Toch is de druk niet zo hoog als tijdens het veldritseizoen. Dit blijft toch een zijstap."

"Mijn concurrenten zijn zowat dezelfde als op het EK. Als het daar dus kan, moet het hier ook kunnen. Ik krijg hier een parcours op mijn maat. Het moet wel wat meezitten in de eerste kilometer."

"Ik vertrek vanaf plaats 42, dat is de vijfde rij. Maar ik heb ooit straffere dingen gedaan. Het pak moet op een gegeven moment opensplijten en dan kan ik mijn demarrage plaatsen", weet Nys.

"In het mountainbike komen net als in het veldrijden steeds dezelfde namen terug. Absalon blijft de favoriet. Mannen als Fontana, Kabush, Vogel en Sauser zijn outsiders", vertelt Nys.

"Maar als alles draait zoals het moet, hoef ik met niemand rekening te houden. Je moet je koers afstemmen op jezelf, niet op iemand anders. Je mag niet over je toeren gaan, alleen in de eerste kilometer."

"Een plaats in de top tien zou al redelijk straf zijn", vindt Nys. "Op het EK sprak ik ook niet over een medaille, maar lukte het toch. Het zou super zijn maar het is wellicht te hoog gegrepen."


Misschien ook interessant: