Nys: 'Mijn enige bonus op Albert is ervaring'

Photo: courtesy
Willem Dingemanse

Photo: courtesy
Willem Dingemanse

Het nieuwe veldritseizoen barst weer los, met (wellicht) een tweestrijd Niels Albert- Sven Nys. "Soms zal ik troonsafstand moeten doen", zegt Nys. "Maar ik zal ook uitpakken." Sporza ging te rade in het wereldje bij Roland Liboton, bondscoach Rudy De Bie en de tenoren zelf.

Niels Albert heeft een sterke zomer gereden. Zo won hij enkele koersen op de weg. "De mensen zullen veel verwachten van mij", zegt de wereldkampioen aan Sporza.

"Ik zal proberen om elke koers te winnen. Maar of dat ook zal lukken, is natuurlijk een andere zaak."

"Ik ben jong, ambitieus en ik wil mijn trui van wereldkampioen laten zien. Ik zal er elke cross van genieten." Neemt hij het over van Sven Nys? "Ach, dat wordt opgeklopt. Ik wil enkel spektakel."

"Als Nys van de partij is, dan moet je altijd rekening met hem houden. Ik heb veel respect voor hem. Ik hoop dat de duels spannend blijven. Dan keren de mensen tevreden terug naar huis."

Roland Liboton: "Nys is al zijn hele loopbaan super geweest. Maar op een dag zal Albert echt de bovenhand nemen. Dat is logisch."

"Of dat dit seizoen al zal zijn, weet ik niet. Ik verwacht een sterk seizoen van Albert. Hij wordt de man. Maar hij en Nys zullen mekaar waard zijn. De twee gaan voor spektakel zorgen."

De grote naam die ontbreekt, is Bart Wellens. Die kreeg van de week te horen dat hij met het cytomegalovirus kampt. Hij staat weken aan de kant.

Nys heeft zijn mountainbike in de kast gezet. "Dat is nog niet zo lang geleden en daarom is mijn gevoel op de crossfiets nog niet top. Ik heb de volgende weken nog wat werk", zegt Nys.

"Ik denk dat ik weer een stabiel seizoen zal doormaken. Of dat genoeg zal zijn om de beste Albert te kloppen, weet ik niet. Maar ik heb de energie en de "goesting" om weer voluit te gaan."

"Ik ben klaar om troonsafstand te doen, maar ik ben ook klaar om af en toe uit te pakken. De enige bonus die ik heb, is mijn ervaring. Voor de rest heeft Niels alles om de beste te worden."

"Niels Albert, Sven Nys en Zdenek Stybar. Dat zullen vaak de eerste drie namen zijn." Dat voorspelt bondscoach Rudy De Bie. Zeker nu Bart Wellens' seizoen al om zeep is.

"Wie voor die drie zal willen eindigen, moet rekenen op een mindere dag van die mannen. En bovendien zelf heel goed zijn die dag. Maar Nys zal zijn huid duur verkopen in de duels met  Albert."

Het veldrijden blijft populair. "Het gaat om de sport. Of het nu (te) Vlaams getint is of niet, maakt eigenlijk niet uit. De aandacht, de camera's, het wordt elk seizoen alleen maar mooier."

Sven Vanthourenhout wil dit seizoen (eindelijk) wat laten zien: "Het is eens wat anders om zonder pech het seizoen in te gaan. De voorbije seizoenen heb ik de echte Vanthourenhout niet kunnen laten zien."

"Sunweb heeft me destijds aangetrokken om kopman te zijn. Het wordt tijd dat ik die rol eens vervul. Door die blessures heb ik wel een frustrerende tijd achter de rug. Ik hoop dat ik nu beloond word voor mijn zomer."

Klaas Vantornout, ook Sunweb: "Afgelopen zomer heb ik een beetje pech gehad, want ik ben geopereerd aan mijn amandelen. Maar ik heb twee maanden keihard getraind. Ik denk dat ik klaar ben. Ik probeer de toppers dit seizoen nog meer pijn te doen. Ik wil weer een grote vis winnen. Welke vis dan? Dat maakt niet uit."


Misschien ook interessant: