Giro di Lombardia

Gilbert pakt ook de bloemen in Lombardije

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Photo: courtesy
Wim Dingemanse

Philippe Gilbert (Silence-Lotto) heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. In een spurt met zijn tweeën was hij sneller dan olympisch kampioen Samuel Sanchez. Gilbert is de eerste Belg sinds Fons De Wolf in 1980 die wint in Lombardije.187 renners verschenen aan de start van de laatste klassieker van het jaar. Bij hen geen Pozzato: de Italiaan gaf verstek met koorts. Vier renners, Klimov, Honig, Velo en Roche, kozen voor een vroege vlucht, maar werden gegrepen tijdens de beklimming van de Madonna del Ghisallo.

In de finale koos Hoogerland voor de aanval. De Nederlander kreeg het gezelschap van zijn teamgenoot Carrara, Santambrogio, Larsson, Martin en Devenyns.

Op de voorlaatste helling dropte wereldkampioen Evans een bommetje in het peloton. Samuel Sanchez reageerde, maar de Spanjaard kreeg Gilbert als waakhond mee. Ook de rest kwam weer aansluiten in de afdaling van de Civiglio.

Vinokoerov en Fuglsang probeerden het even, maar door het harde werk van Evans bleef hun voorsprong beperkt. Op de San Ferro maakte Cunego, met Gilbert in zijn wiel, de sprong. Gilbert viel aan en kreeg Samuel Sanchez mee. De twee reden samen naar de streep, Gilbert was de snelste in de sprint.


Misschien ook interessant: