Groenendaal: 'Nederlandse cross bijna dood'

Photo: courtesy
Jack Claassen

Photo: courtesy
Jack Claassen

Richard Groenendaal was in 2002 de laatste niet-Belg die op de Koppenberg kon juichen. De kans dat een Nederlander zondag de GvA-cross in Oudenaarde wint, is uiterst klein.

Vorig jaar was Lars Boom er heel dicht bij, maar hij mikt nu voluit op de weg. "Dat is het drama van het Nederlandse veldrijden", zegt Groenendaal in Gazet van Antwerpen.

"In Nederland is het bijna 12 uur. De cross is er bijna dood. Er is wel talent bij de jeugd, maar de doorstroming naar de profs verloopt stroef."

"Dat probleem heeft België nu ook. Wie heeft er na Wellens en Nys nog de sprong gemaakt naar de absolute top? Alleen Niels Abert. Maar met hem zitten jullie wel enkele jaren gebeiteld."

Groenendaal, gestopt in februari en nu ploegleider bij AA Drinks, kan en wil nog een rol spelen in de toekomst van het crossen in Nederland.

"Een ploeg als AA Drinks is enorm belangrijk voor het Nederlandse veldrijden", klinkt het. "Bij ons krijgen de renners alle faciliteiten om het als veldrijder te maken. Het is dan ook mijn taak om de jeugd enthousiast te maken voor het veldrijden."

Heeft hij zelf nog geen spijt dat hij gestopt is? "Geen spatje. Er viel voor mij niets meer te halen. Ermee stoppen was de enige juiste beslissing", stelt de 38-jarige ex-wereldkampioen.


Misschien ook interessant: