Tour: Arvesen wint overgangsrit na lange vlucht

Photo: courtesy
Hugo Tack

Photo: courtesy
Hugo Tack

De Noor Kurt-Asle Arvesen (CSC) heeft de elfde Tourrit gewonnen. Twaalf renners kregen een vrijgeleide van het peloton en aan de streep klopte Arvesen zijn medevluchters Elmiger en Ballan. Evans blijft in het geel.

Na een dag rusten moesten de renners weer op de fiets voor een rit van 167,5 km van Lannemezan naar Foix. Met de Col de Portel telde de rit slechts één serieuze klim vandaag. Geen spek voor de bek van de klassementsrijders dus zodat een vroege vlucht van twaalf renners, met onder meer Pozzato, Ballan en Wegmann, een vrijgeleide kreeg van het peloton.

Gert Steegmans probeerde mee te springen met de vlucht van de dag maar op de Col de Larrieu moest hij de kopgroep laten rijden. Het peloton, waar de ploeg van leider Evans het voortouw nam, liet begaan. De kopgroep liep snel tot een kwartier uit. Op de Col de Portel liet Amaël Moinard (Cofidis) zijn medevluchters in de steek. Hij bereikte de top met een minuut voorsprong.

CSC toonde zich in het peloton nog maar eens het sterkste blok. Pereiro ging alleen op zoek naar de kopgroep maar slaagde er nooit in echt weg te geraken en werd uiteindelijk terug ingelopen.
In de laatste 15 kilometer slinkte de voorsprong van Moinard op de achtervolgers zienderogen en was zijn verhaal uit.

De groep kwam terug bijeen en dat was het signaal voor Elmiger om zijn kans te gaan. Samen met Arvesen, Ballan en Moerenhout scheidde hij zich af van de rest. In een sprint met vier bleek de Noorse kampioen over de snelste benen te beschikken. Elmiger werd tweede, Ballan strandde op de derde plaats.


Misschien ook interessant: