Loenhout, Cyclo-cross

Nys wint ondanks pech in modder van Loenhout

Photo: courtesy
Hugo Tack

Photo: courtesy
Hugo Tack

Sven Nys heeft de Azencross, de GvA-manche in Loenhout, gewonnen. De renner van Landbouwkrediet reed in de laatste ronde weg van Niels Albert en Zdenek Stybar. Hij nadert in de GvA-stand tot op 5 punten van Albert.

Zdenek Stybar opende op een zompig en zwaar parcours met een verschroeiende start. Niemand was in staat te volgen. In de achtervolging op de Tsjech hinderden Nys en Albert elkaar, nadat Albert het decor had opgezocht.

Op het einde van ronde 2, bij de tussensprint, ging Stybar aan de haal met de drie punten. Gerben de Knegt snoepte Albert nog een belangrijk puntje af, en werd door de wereldkampioen op een middelvinger getrakteerd.

Intussen probeerde Nys de kloof te dichten, al ging hij weer tegen de vlakte. Toch kon hij de aansluiting maken met Albert en Stybar. De drie kemphanen gaven elkaar geen duimbreed toe.

Bij het ingaan van de laatste ronde versnelde Albert. Alleen Nys kon in het wiel blijven, Stybar moest passen. Een halve ronde voor het einde ontbond Nys zijn duivels op een bergje, Albert moest van de fiets en de vogel was gaan vliegen. Nys nadert  door deze overwinning tot op vijf punten van Albert in de tussenstand.

Sven Nys was heel blij na zijn winst in Loenhout. "Vooral omdat de kracht weer terug is. Die was ik in Diegem helemaal kwijt door mijn val in Zolder."

"Ik moet mijn osteopaat en kinesist bedanken. Ik heb hun werk van gisteren vandaag kunnen afmaken. Het ging wel weer met horten en stoten, maar ik voelde me alvast veel zelfzekerder."

"Ik ging één keer onderuit, maar dat sloeg me niet uit mijn lood. Ik reed resoluut naar de leiding. De laatste ronde was een krachtexplosie. Ik wist dat ik in de technische zone op kop moest zitten en zag er Albert lossen."

Niels Albert bleef tot in de slotronde in het spoor van Sven Nys. "Maar toen maakte ik een klein foutje op een helling en was het voorbij."

De koers van de wereldkampioen verliep niet zonder incidenten. In de 2e ronde haakte hij in elkaar met Nys. "Ik raakte uit m'n spoor en bleef met m'n stuur haken achter een paaltje. Nys reed vol op mij in", zegt hij aan Sporza.

Na de tussenspurt toonde Albert ook z'n middelvinger aan De Knegt. "Pure frustratie. Ik zat volop te jagen op Stybar en dan komt hij in de laatste 20 m dat puntje nog afpakken. Dat snap ik niet."

Van de koude had de wereldkampioen geen last. "Ik had vandaag meer last van het bier dat ik over mij kreeg, dan van de koude", besluit Albert.

Zdenek Stybar (3e): "In de laatste twee ronden kreeg ik een beetje last van de koude. Maar dat is normaal voor deze tijd van het jaar. Vlak voor de laatste ronde maakte in een foutje en waren de twee weg. In tegenstelling tot Albert heb ik geen bier over mij gekregen, maar het was hier toch een toffe sfeer"

Bart Wellens (7e): "De eerste twee à drie ronden liep het voor geen meter. Ik wilde zelfs stoppen. Misschien had ik toch last van de eerste echte koude. Met mijn zevende plaats ben ik al bij al dan toch nog tevreden. Al had ik nog twee plaatsjes beter kunnen doen, als ik in de laatste ronde niet zo veel fouten had gemaakt."


Misschien ook interessant: