TAS zet Keisse toch 2 jaar aan de kant

Photo: courtesy
Quick Step - Innergetic

Photo: courtesy
Quick Step - Innergetic

Slecht nieuws voor Iljo Keisse: het TAS heeft dinsdag zijn vrijspraak door de Belgische bond KBWB ongedaan gemaakt. De renner van Quick-Step is zo weer met onmiddellijke ingang twee jaar geschorst voor zijn positieve dopingplas in de Gentse Zesdaagse 2008. Quick-Step zette hem al op non-actief.

Omdat hij al elf maanden aan de kant bleef na zijn positieve controle, moet Keisse wel nog maar een jaar en een maand aan de kant blijven. Op 7 augustus 2011 mag de pistier weer fietsen. Hij kan wel nog beroep aantekenen bij een Zwitserse rechter, maar daarover is nog geen beslissing genomen.

Het was het Wereldantidopingagentschap (WADA) dat tegen de beslissing van de KBWB in beroep is gegaan bij het TAS.

Na een procedureslag van bijna een jaar had de Belgische bond op 2 november 2009 geoordeeld dat Keisse zich niet bewust heeft gedopeerd.

In de urine van Keisse werd cathine en HCT aangetroffen. Cathine is een overblijfsel van het toegelaten pseudo-efedrine. Het zit in een geneesmiddel dat Keisse tegen een verkoudheid nam.

HCT kan maskerend werken, maar Keisse en zijn verdediging voerden aan dat  dat in een besmet voedingssupplement zat. Bovendien was de aangetroffen hoeveelheid helemaal niet prestatiebevorderend, volgens hen.

Keisse was aan de slag in de Ronde van Oostenrijk, maar kwam daar vandaag niet meer aan de start. Zijn team heeft hem op non-actief gezet, meldt manager Patrick Lefevere vanuit de Tour de France.

"Keisse kan beroep aantekenen, maar zolang zijn lot niet duidelijk is, moet ik hem op non-actief plaatsen. Ik kan niet anders tegenover de sponsors. Maar ik heb wel medelijden met hem."

"Het is vreemd dat iemand die in België over de hele lijn is vrijgesproken, nog geschorst wordt." Veel meer wil Lefevere niet over de zaak kwijt. "Ik ken wel de details niet, want de feiten dateren van voor Keisse bij ons reed." Keisse reed toen voor Topsport Vlaanderen.


Misschien ook interessant: