Tour de France

Le Tour: 'Het was een héél zware Tour'

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Photo: courtesy
Guy Dedieu

Alberto Contador heeft in de tijdrit tot de laatste meter moeten strijden. De Spanjaard was heel emotioneel na de finish. Andy Schleck kon zijn nederlaag snel relativeren en zat met zijn hoofd al bij de Ronde van Frankrijk van volgend jaar."Ik denk dat dit de eerste Tour is die mij zo geëmotioneerd maakt. Dat kun je je niet voorstellen", zei Contador met tranen in zijn ogen.

"Het is tot het einde een heel zware Tour geweest. Er zijn een paar dagen geweest waarop ik niet in heel goeie doen was."

Hier heb ik het hele jaar door voor getraind", zei Contador, die de tranen in de ogen had toen hij de gele trui kreeg. Met trillende hand maakte hij zijn bekende pistool-gebaar.

Andy Schleck leek de Tour even op zijn kop te zullen zetten, maar strandt in de stand uiteindelijk op 39 seconden. Dat is net de tijd die Schleck verspeelde na zijn kettingproblemen in de 15e rit.

Na de tijdrit vond Schleck troost bij zijn ploeggenoot Fabian Cancellara en de Luxemburger kon zijn nederlaag snel relativeren. "Alberto heeft het geel en dat is het enige wat belangrijk is", zei hij.

"Ik heb vandaag echt alles op alles gezet. Niemand dacht dat ik Contador kon verslaan in de tijdrit, maar ik heb tot de laatste meter gestreden. Tien kilometer van de finish was ik leeg. Ik was dus net niet sterk genoeg."

"Ik heb de Tour niet in deze tijdrit verloren. Enkele details maken het verschil, maar ik ben tevreden met de tweede stek en mijn ritzeges. Ik zit nu al met mijn hoofd aan de start van de Tour 2011. Alberto mag zich zorgen maken, want in de cols was ik nu al iets sterker. Ik heb veel vooruitgang gemaakt."

"Je hoopt altijd dat het er nog in zit, maar het echt verwachten is nog wat anders", zei Saxo Bank-manager Bjarne Riis.

"Andy heeft wel een fantastische tijdrit gereden. De eerste tien kilometer heeft hij rustig aan gereden, zonder stress.Maar toen we zagen dat hij tijd terugnam op Contador, heeft hij er alles aan gedaan."

"Maar goed, het zijn twee kampioenen en we zullen in de toekomst nog veel mooie gevechten tussen hen zien."

"Ik had verwacht dat Schleck een sterke tijdrit zou rijden", zei Piet De Moor, de teamdokter van Schleck en co, aan Sporza.

"Als hij iets belooft, geeft hij zich altijd 200 procent. In de winter heeft hij ook veel op het tijdrijden getraind."

"Met vier ritzeges is onze Tour zeker geslaagd. Het is alleen jammer dat we niet op Fränk Schleck hebben kunnen rekenen. De andere teams hadden wél twee kopmannen."


Misschien ook interessant: