Leukemans: Jonge renners nemen te veel risico's

Björn Leukemans (37) is einde contract bij Wanty-Gobert en kan voor twee jaar verlengen. Toch twijfelt hij aan zijn toekomst. "Als ik die jonge mannen risico's zie nemen, denk ik soms: wat doe ik hier nog?"

In het voorjaar was Leukemans opnieuw alomtegenwoordig. Hij werd 9e in de Ronde van Vlaanderen, 15e in Parijs-Roubaix en 5e in de Brabantse Pijl. Iets waar heel wat jonge mannen jaloers op zouden zijn.

"Fysiek voel ik me nog honderd procent, maar elk jaar wordt er weer aan mij getwijfeld. In de Ster ZLM Toer was ik op Petacchi na de oudste man in het peloton. Ik heb het vooral moeilijk met de manier waarop jongere renners zich in het peloton gedragen", bekent Leukemans in de kranten.

"Er zijn er steeds meer die roekeloos koersen, maar zelf vinden van niet. Ik begrijp André Greipel als hij zegt dat de nieuwe generatie anders koerst. Er is minder respect en minder besef van gevaar. Al die valpartijen doen me nadenken. Hoelang ga ik mezelf nog blootstellen aan al dat gevaar?"

Zijn ploegleider Hilaire Van der Schueren (foto) is meer dan tevreden over het debuutjaar van zijn ploeg en heeft een akkoord met de sponsors voor een verlenging van het contract en budgetvergroting.

Leukemans, een van de kopmannen van het Pro Continentale team, kan zijn contract verlengen. "Maar ik weet nog niet of dat gaat gebeuren. Ik kan kiezen voor hoeveel jaar ik bijteken, maar voorlopig weet ik het nog niet. Ik zal op mijn gevoel afgaan en de markt aftasten."


Misschien ook interessant: