World Championship, Road, Juniors

Belg wint WK wielrennen bij de junioren

Photo: courtesy
Jean Bollaerts

Photo: courtesy
Jean Bollaerts

27 jaar na Roger Six heeft België weer een wereldkampioen bij de junioren. De 17-jarige Jasper Stuyven sprong op het WK in Moskou weg uit een kopgroep van twaalf en kwam solo aan. Sean De Bie eindigde zesde.

"Deze zege was oververdiend", zegt een dolgelukkige Carlo Bomans, de bondscoach, aan Sporza. "Het was niet alleen Jasper die zo sterk was. Het is jaren geleden dat ik zo'n ploeg heb gezien. We waren klaar voor deze opdracht."

"Collectief waren we bijzonder sterk", zegt Bomans. "Bij elke ontsnapping zat iemand van ons mee. Op een gegeven moment zijn ze zelfs allezes meegeglipt."

Jasper Stuyven is sinds het bestaan van de wegwedstrijd bij de junioren slechts de derde Belgische winnaar. In 1977 was Ronny Van Holen de beste, in 1982 ging Roger Six met de bloemen lopen.

Toch worden de wereldkampioenen bij de junioren later zelden echte toppers. Volgens Carlo Bomans is de kans op een mislukking bij Stuyven klein. "Het is absoluut een groot talent. Als je hier al kunt winnen als eerstejaarsjunior!"

"Ik ken hem al heel lang. Het is een heel nuchtere jongen, heel intelligent ook", zegt Bomans. "Hij zal zeker zijn beide voetjes op de grond houden."


Misschien ook interessant: