Paris - Nice

Porte grijpt de macht op Montagne de Lure

Richie Porte (Team Sky) heeft Parijs-Nice naar zijn hand gezet. De 28-jarige Australiër won de koninginnenrit en neemt de gele trui over van Andrew Talansky. De Amerikaan van Garmin werd derde.

Voigt, 41 ondertussen, koos al na 10 kilometer het hazenpad. De Duitser van RadioShack kreeg Lemoine, Borghini en Hupond mee.

De vier vluchters kregen maximaal 6'40" en bleven vijf cols van tweede en derde categorie samen tot aan de voet van La Montagne de Lure.

Op de slotklim was Voigt in 2009, toen Contador er won, al eens zesde. Nog maar pas ging het nu bergop, of de Duitser was gevlogen.

De Sky-maats van Porte bepaalden het tempo bergop, voor Gilbert en De Gendt ging dat te rap. Voigts medevluchters werden snel gegrepen en op 7 km van de streep was ook Voigt eraan voor de moeite.

Gesink versnelde even, maar moest even later bij een demarrage van Scarponi (foto) zelf lossen.

Talansky kon zich niet bedwingen en ging Scarponi halen. Quintana, Porte, Spilak en Van Garderen konden mee. Nog twee keer zou Talansky aanzetten, maar telkens liet hij het stilvallen.

Dan was de aanpak van Porte de goeie. Nadat Mensjov 100 meter had genomen, liet de Australiër op 2 kilometer van de streep zijn concurrenten ter plaatse, ging op en over de Rus en won met bijna een halve minuut. De gele trui kreeg hij er als cadeau bij. Hij leidt nu met 32 seconden op Talansky en 42 op Lieuwe Westra.

De Koers naar de Zon verloor vandaag twee Belgen: Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick Step), gisteren nog 175 km in de aanval, en Gaetan Bille (Lotto-Belisol). De twee sukkelden met maag- en darmproblemen. Ze kwamen wel nog aan de start, maar voortrijden had geen zin. De kracht ontbrak hen.


Misschien ook interessant: