Tour de France

Le Tour: Sky speelt gegevens Froome door aan L'Equipe

Team Sky heeft geantwoord op de vele dopingvragen rond Chris Froome. De ploeg speelde de gegevens van zijn kopman door aan de Franse sportkrant L'Equipe. "Ik heb geen verdachte waarden gevonden", zegt sportwetenschapper Fred Grappe. "We hebben niets te verbergen", verklaart Sky-manager Dave Brailsford.

Het gaat om data van de voorbije twee jaar, waaronder die van deze Tour. De gegevens werden onder de loep genomen door Fred Grappe, een sportwetenschapper die volledig onafhankelijk is van Sky en een goede reputatie heeft.

"Ik heb geen verdachte waarden gevonden", zegt Grappe. "Froome haalt zijn voordeel vooral uit een grotere longinhoud. Daardoor kan hij grotere inspanningen leveren dan zijn concurrenten in een korte tijdspanne. Bovendien recupereert hij ook uitstekend."

De data komen uit de Tour van dit en vorig jaar, de Vuelta van 2011 en 2012 en de Tirreno en de Dauphiné van dit jaar. Op verzoek van Sky werden de exacte cijfers evenwel niet gepubliceerd in L'Equipe, alleen de conclusies.

Dave Brailsford, de teammanager van Team Sky, reageerde voor de camera's van Sporza op het vrijgeven van de data.

"Het was nooit onze bedoeling om gegevens vrij te geven, maar de mensen wilden duidelijk dat we transparant waren en daarom hebben we dit gedaan."

"We wilden wel werken met iemand die onafhankelijk de data analyseerde en vrijgaf. Grappe staat hoog aangeschreven in Frankrijk en was daarom de geschikte persoon."

"Het is de eerste Tour na de bekentenissen van Lance Armstrong. We zitten dus in een nieuwe situatie en we willen transparant zijn."

"We doen dit niet opdat de andere teams ons zouden volgen. Ze moeten dat zelf maar beslissen. We willen gewoon bewijzen dat we niets te verbergen hebben. En we zullen ook nooit iets te verbergen hebben."


Misschien ook interessant: