Ook Team Sky wil Tramadol op de dopinglijst

In navolging van de twee Belgische en nog een pak andere ploegen wil ook Team Sky Tramadol uit het peloton weren. Sky reageert hiermee op een interview van zijn ex-renner Michael Barry in The Times, die zegt de pijnstiller te hebben genomen tot hij stopte in 2012. In de zoektocht naar verklaringen voor de vele valpartijen in de voorjaarskoersen viel her en der de naam Tramadol.

Barry is een ex-ploegmaat van Lance Armstrong en een getuige in het grote dopingproces dat de zevenvoudige Tour-winnaar te gronde richtte. De Canadees gaf toe dat hij het geneesmiddel gebruikte toen hij voor Sky reed, waar hij in 2012 een punt zette achter zijn carrière. Hij zegt in zijn interview ook dat andere Sky-renners dat deden.

Team Sky won de voorbije twee edities van de Ronde van Frankrijk, in 2012 met Bradley Wiggins en in 2013 met Chris Froome.

Maar de Britse ploeg benadrukt dat het Tramadol de voorbije twee seizoenen niet meer gebruikt heeft. "Sky geeft het niet aan zijn renners, niet in een wedstrijd en niet op training, ook niet als preventiemaatregel of om pijn te bestrijden."

"Wij zijn er namelijk van overtuigd dat de bijwerkingen - zoals duizeligheid en slaperigheid - een risico vormen voor de veiligheid van de renners."

Sky heeft het Wereldantidopingagentschap WADA gevraagd om het middel op zijn zwarte lijst te zetten. "Tramadol is nu niet verboden door het WADA, maar volgens ons zou het dat moeten zijn. Onze dokters en renners weten dat."


Misschien ook interessant: